Procesory Loongson, nová čínská varianta Intelu a AMD. Dokážou obstát?
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Procesory Loongson, nová čínská varianta Intelu a AMD. Dokážou obstát?

Procesory Loongson, nová čínská varianta Intelu a AMD. Dokážou obstát?

David Švrček

David Švrček

29. 4. 2024 07:12 1

Čínská společnost Loongson představila dvojici osmijádrových procesorů 3B6600 a 3B7000. Ty svým výkonem na vlastní platformě Dragon konkurují starším čipům Intel 10. gen.

Reklama

Čínská společnost Loongson, nedávno představila novou generaci procesorů 3B6600 a 3B7000, které jsou určeny pro čínský trh a mají vyfouknout práci americkým čipům od Intelu či AMD. Tyto osmijádrové procesory se zaměřují spíše na výkon jednoho jádra než na vícejádrový výkon, což je odlišuje od konkurence. Zhang Ge, CEO Loongsonu tvrdí, že přestože zaostávají ve vícejádrovém výkonu, dosahují až 20 násobného nárůstu výkonu oproti předchozím modelům, které společnost představila.

Procesory Loongson, nová čínská varianta Intelu a AMD. Dokážou obstát?
i Zdroj: Loongson

Oba procesory, 3B6600 a 3B7000, mají osm jader, model 3B6600 je taktován na 3,0 GHz, 3B7000 dosahuje frekvence 3,5 GHz a podporuje sběrnice PCIe 4.0, SATA III, USB 3.0, GMAC a HDMI výstup. Navíc 3B7000 disponuje integrovanými akcelerátory pro specifickou pracovní zátěž a podporuje výpočty OpenCL 3.0 a grafickou akceleraci OpenGL 4.0.

Loongson má ambici konkurovat tradičním hráčům platformám x86 a ARM s jejich vlastní architekturou „Dragon“. Čínská vláda  již preferuje domácí výrobce čipů pro použití ve vládních institucích a školách, společnost Loongson tím získá větší podíl na domácím trhu. Podle dat společnosti tyto čipy dosahují výkonu procesorů Intel 10. generace, což v globálním měřítku samozřejmě není vrchol moderní technologie a dnešní nové čipy jsou o pár skoků dál. Je ale pouhou otázkou času, kdy společnost získá potřebné know-how a finanční prostředky a věřím že zanedlouho i americké čipy dožene.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama