Chcete přejít z Windows na Linux? Co v něm budete hledat marně
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Chcete přejít z Windows na Linux? Co v něm budete hledat marně

Chcete přejít z Windows na Linux? Co v něm budete hledat marně | Kapitola 3

Tomáš Němec

Tomáš Němec

11. 4. 2024 12:00 42

Seznam kapitol

1. Kde je můj disk C:? 2. A co programy z Windows? 3. Jsou problémy Windows i na Linuxu?

Začíná vás štvát přístup firmy Microsoft? Přemýšlíte o tom, nahradit Windows Linuxem. Pozor, Linux nejsou Windows zdarma. Než do toho půjdete, přečtete si odpovědi na časté otázky uživatele Windows k tématice Linuxu.

Reklama

Krátké intro do Linuxu pro uživatele Windows uzavřeme pro doplnění otázkami, u nichž odpovědi nepotěší uživatele systému Windows. Linux je totiž v řadě ohledů mnohem svobodnější.

Instalují se na Linuxu aktualizace automaticky bez možnosti jejich vypnutí?

Ne, Linux nemá automatické instalace aktualizací. Jednotlivá prostředí mohou mít implementovaný nástroj pro aktualizaci, kde se někdy dá automatická instalace nastavit, ale hlavním účelem těchto nástrojů je kontrola a upozornění na výskyt nových aktualizací. Aktualizace můžete odmítnout, jak všeobecně, tak i jednu konkrétní aktualizaci. Pokud by odmítnutí aktualizace některého balíčku mělo negativní vliv na systém, dostanete upozornění.

Odmítl jsem aktualizaci a nechci mít nadále možnost této aktualizace v nabídce?

Chcete přejít z Windows na Linux? Co v něm budete hledat marně
i Zdroj: PCTuning.cz

Balíčky DEB – U balíčků DEB máme možnost, zafixovat verzi balíčku na konkrétní. Pro začátečníky je vhodné použít grafický správce balíčků Synaptic. Pro obsluhu verze v příkazové řádce, můžeme nainstalovat balíček s uvedením konkrétní verze programu. Pokud nebudeme chtít pro tuto verzi dostávat aktualizace, tak verzi připneme pomocí příkazu

apt-mark hold

Balíčky RPM – zde záleží na distribuci. Například distribuce založené na RedHatu a Fedoře používají příkaz DNF. Pro snížení nainstalované verze můžeme zde použít příkaz dnf downgrade <package-name>. Alternatívou příkazu apt-mark hold je zde samostatný plugin python3-dnf-plugin-versionlock.

Je na Linuxu aktivní telemetrie a jak se jí zbavit?

Základní linux žádnou telemetrii neobsahuje. Některá prostředí obsahují nástroje pro odesílání informací. Ovšem na rozdíl od Windows se dají nejen deaktivovat, ale i jednoduše odstranit. Jde o samostatné balíčky. Například na Ubuntu jde o balíček ubuntu-report. Pozor, tento balíček se nainstaluje pouze pro Ubuntu – na ostatních prostředích v základu nainstalován být nemusí. Například Kubuntu ho v základní instalaci nemá.

Mohu si snadno upravit pracovní prostředí k obrazu svému?

Tak tady je Linux favoritem. Osobně doporučuji se jako první seznámit s jednotlivými prostředími Linuxu a teprve na tomto základě vybrat distribuci. Pomoci zde může tento starší článek. 

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí
i Zdroj: PCTuning.cz

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí

Pokud začátečník uvažuje o vyzkoušení Linuxové distribuce, tak nejčastěji první výběr provádí na základě vzhledu prostředí v…

1. 11. 2021 13:30
32

Navíc je většina prostředí velmi dobře konfigurovatelná. U většiny z nich možnosti konfigurace mnohonásobně převyšují OS Windows.

Závěrem

Po přečtení těchto otázek a odpovědí se zeptejte sami sebe: Uspokojily mě odpovědi na tyto otázky? Pokud ano, s chutí do instalace Linuxu. Pokud máte k odpovědím námitku, že toto mi nestačí, potom se nesnažte použít jako váš primární systém Linux. Ušetříte asi zklamání. Klidně si Linux nainstalujte jako virtuální stroj a zkuste jej používat. Použijte ho například na bezpečnější surfování, nebo ke zkoumání serverových služeb. Ovšem jako primární systém pro vás Linux nebude dobrá volba.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama