Zbavte interiér PC kabelů s Advanced BTF: Stavíme sestavu s ASUS TUF Gaming
i Zdroj: Asus
Sestavy Recenze Zbavte interiér PC kabelů s Advanced BTF: Stavíme sestavu s ASUS TUF Gaming

Zbavte interiér PC kabelů s Advanced BTF: Stavíme sestavu s ASUS TUF Gaming | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 4. 2024 13:00 55

Seznam kapitol

1. Komponenty formátu BTF 2. Základní deska TUF Gaming Z790 BTF WiFi 3. Počítačová skříň TUF Gaming GT302 ARGB 4. Grafická karta TUF GeForce RTX 4070 Ti SUPER 5. Sestavení počítače 6. Závěr a hodnocení

Existenci formátu BTF (čistě bez kabelů) jste jistě už zaznamenali. Co je ale platné schovat kabely od desky, když to u ostatních komponent není vyřešeno a chybí i vhodná skříň? Asus nabízí komponenty pro kompletní PC. Poskládáme si sestavu s deskou, skříní i grafickou kartou GeForce RTX 4070 Ti Super.

Reklama

Výrobce Asus říká, že hlavní deviza této koncepce bez kabelů na přední straně je lepší chlazení komponent. Jelikož nestojí proudu vzduchu v cestě žádné kabely. Upřímně, i v běžných skříních se dnes kabely schovávají na druhou stranu za desku. To se řešilo v době, kdy skrz skříň vedly dva široké ploché kabely rozhraní IDE. Nemyslím si, že v dnešních skříních s vyřešeným uspořádáním kabelů pár napájecích kabelů ke grafice nějak zásadně zhorší průtok vzduchu skříní.

Zbavte interiér PC kabelů s Advanced BTF: Stavíme sestavu s ASUS TUF Gaming
i Zdroj: Asus

Advanced BTF je koncept pro estéty a puristy. Dá se díky němu postavit počítač, v němž nebude „strašit“ jediný kabel od grafiky a desky a jediné, co musíte nějak zamaskovat, jsou hadice u vodních chladičů AiO. Můžete tedy dosáhnout opravdu čistého vzhledu počítače, který máte na stole nebo někde na viditelném místě. Jinou zásadní výhodu v tom zatím nevidím.

Osobně se mi líbí napájení grafiky, u něhož není zapotřebí přímo do karty zapojovat něco dalšího, speciálně nový šestnáctipin. To mi přijde jako jediný opravdu inovativní prvek této platformy. Konektory na zadní straně desky už moc nepřinášejí, jde jen o detail.

Pokud se vám možnost poskládat dokonale uklizenou sestavu líbí, není co řešit, pořiďte si h hrajte si BTF. Za grafickou kartu ve formátu BTF zaplatíte jen o pár stokorun navíc, a pokud vám stačí RTX 4070 Ti Super, nejde o špatnou volbu. Základní deska se u nás zatím neprodává, čeká se ještě na naskladnění grafických karet, bez nedává takový nákup moc smysl. U nás by měla deska po zahájení prodejů být za doporučenou cenu 8499 Kč. Cena skříně není špatná, za podobně kvalitní hliníkové skříně dáte kolem čtyř tisíc korun. 

Verdikt

Zajímavý koncept „bezkabelové budoucnosti“, který zatím pouze Asus dotáhl do ultimátní podoby: pro platformu nabízí grafiky, desky i skříně.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

S Advanced BTF sestavíte bezkabelový interiér
Asus nabízí dvě grafické karty, několik desek a skříní Advanced BTF
Snadná instalace, zepředu pohledově čisté řešení
Kromě dražší desky BTF není příplatek na ostatní řešení řešení vysoký
Až 600 W pro grafiku skrze napájecí slot
Hloubka zadní strany pro kabeláž by mohla být větší, kabely s konektory se tam sotva vejdou
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama