Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií

Nový hardware pro starou klasiku: nádherné šílenství neoretro technologií | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

19. 5. 2023 20:20 7

Seznam kapitol

1. Veteráni z 21. století 2. Opravovat, nebo nechat umřít 3. Historie, která se nestala 4. Emulace jako cesta 5. Počítač z lega

Mám rád retro technologie a mám rád nové věci. Existuje ale jedna zvláštní kategorie věcí, která tak nějak nepatří ani do jedné skupiny, nebo přesněji řečeno, patří do obou: Neoretro. Nové implementace starých technologií! A ty mi přijdou současně úžasné – a taky poněkud šílené.

Reklama

Teď samozřejmě přichází otázka: Je v pořádku používat takové úpravy? Pokud je potřebujete pro hraní anebo práci, a přitom je možné snadno je odpojit, nevidím v tom žádný problém. Problém nastává u zásahů přímo do retro techniky, k trvalým změnám buď na desce anebo dokonce ve vnějším vzhledu, tam se ničí historická autentičnost exponátů. Podobné zásahy se dělaly vždycky, bylo běžné přidávat tlačítko Reset jak na Commodore 64, tak i na ZX Spectrum (ostatně ZX Spectrum+ reset získalo také). 

Někdy ty úpravy byly skutečně povedené, například se mi dostal do rukou Sharp MZ811 upravený tak, že do jeho prázdného hrbu (záslepka nahrazující magnetofon u verze 821) byla zabudována floppy mechanika 3,5“ tak, že to vypadá zcela organicky. Jiné úpravy byly doslova ohavné, jako například Reset udělaný pomocí zvonkového tlačítka nalepeného na bok Commodoru 64. Ano, chápu to, je to ošklivé, ale taky praktické a vůči počítači rozhodně šetrnější, než ho provést cyklem vypnout – zapnout.

Jinou kategorií zásahů, které považuji za problematické, jsou recapy a výměny originálních dílů za neoriginální. V řadě případů prostě musíte odstranit problémové součástky, hlavně baterky pro RTC, protože jsou časovaná bomba a pokud je necháte na místě, s každým dalším rokem roste pravděpodobnost destrukce. Pokud chcete mít počítač funkční, je po čase recapování taktéž prakticky nutná věc, zvláště u kondenzátorů s vyššími kapacitami, jako jsou ty ve zdrojích, protože tam reálně hrozí zahoření, což je skutečně legrace. (Pokud jste nikdy nezažili výbuch starého vyschlého kondenzátoru – no, je to jako když někdo vedle vás odpálí petardu.)

Je recapování OK? Pokud chcete zachovat původnost, pak je asi lepší mít „mrtvolu v původním stavu“, ovšem mnoho lidí to tak nechce a také jsem už vyslechl argumenty, že se to dá udělat přece tak, že si seženete vizuálně podobné kondenzátory s identickými parametry, což možná půjde pro novější stroje západní provenience – u těch východních pochybuji, že seženete něco původního. Ale tohle je v zásadě forma opravy, nutnost, pokud chcete mít originální železo funkční i dlouho po ukončení jeho faktické životnosti.

Je to filozofická volba: Původní stav versus funkční stav. Chápu to.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama