S odstupem času a na druhý pohled: Jak se recenze můžou mýlit
i Zdroj: pctuning.cz
Zábava Článek S odstupem času a na druhý pohled: Jak se recenze můžou mýlit

S odstupem času a na druhý pohled: Jak se recenze můžou mýlit | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

16. 4. 2022 13:00 10

Seznam kapitol

1. Pojmy a dojmy 2. Chyby, které se nestávají 3. Bo neni čas ... 4. Kouzlo až příliš skryté 5. Rozhodne mainstream.

Myslím, že nejsem zdaleka jediný recenzent, který někdy přehodnotil názor na to, co recenzoval dřív. Některé věci mají skryté kvality anebo nekvality, na které přijdete až po letech. A na ty za omezený čas prostě nepřijdete.

Reklama

Potopily ten žánr nepříliš nadšené recenze? Těžko říct, spíš asi ne. Excentrické hry jsou jako excentrické filmy: Jsou podivné, můžou mít kultovní nadšence, ale to z nich mainstream neudělá. Mainstream má svoje vlastní zákony – a i když jsou aspekty originálních produktů zajímavé, nestačí to k jejich přežití.

Když se podíváme do hardwarové minulosti, vidíme celé třídy produktů, které kdysi existovaly, ale dnes jsou čistě věcí minulosti: Dedikované word procesory. Domácí počítače. 3D monitory. Není to o tom, že by byly špatné, anebo že by pro jejich existenci nebyly důvody, ale v okamžiku, kdy jsou výhody jenom marginální, tak je nahradí něco jiného, mainstreamového. 

Často narážím na názory, že za zánikem některých platforem bylo nějaké zlovolné spiknutí, například za pádem Amigy. Amiga má svůj kult, o čemž ostatně svědčí i dnes prodávaná Amiga 500 Mini, maličký klon, na kterém si můžete zahrát amigovské retrohry. Nezničilo ji ale pirátství, jak se obvykle říká, zášť redaktorů herních časopisů, dokonce asi ani ne neschopnost Commodore – prostě byla příliš okrajová a neměla v soutěži s dravě se rozvíjejícím PC trhem šanci. 

Můžeme si říkat, že jsme byli možná v prvním posuzování takových věcí příliš krutí a odvrátili jsme pozornost běžných spotřebitelů od věcí, které nakonec nebyly tak špatné, ale ve finále je to asi jedno. Metacritic jasně ukazuje, že moc recenzentů je jenom omezená a že pokud se nějaká věc lidem líbí, budou ji používat, i když ji recenzenti haní – a naopak, i když recenzenti něco chválí, jsou to nakonec zákazníci, kteří tu věc pozvednou anebo zavrhnou. 

Recenzenti totiž hlasují svými body, zatímco zákazníci hlasují objednávkami a svými penězi. A to je hlas, který nakonec o všem rozhoduje, ať už se to recenzentům líbí anebo nelíbí. Nespravedlivá recenze může něco trochu pozvednout anebo shodit, ale ve finále znamená jen málo proti lidem, kteří se rozhodují sami ze své vlastní hlavy. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama