Test MSI Titan 18 HX (model 2024): Nejvýkonnější 18" herní notebook na trhu
i Zdroj: MSI
Mobilní zařízení Recenze Test MSI Titan 18 HX (model 2024): Nejvýkonnější 18" herní notebook na trhu

Test MSI Titan 18 HX (model 2024): Nejvýkonnější 18" herní notebook na trhu | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 3. 2024 17:01 136

Seznam kapitol

1. Herní notebook za 140 000 Kč! 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI Titan 18 HX – Osazený hardware 4. Zpracování, konektory, repro a klávesnice 5. Chlazení a teploty
6. Baterie, výdrž a spotřeba 7. Průměrný výkon, odemčený BIOS se neomezenými možnostmi 8. Herní testy s RTX 4090 9. Závěr

Se 14. generací procesorů Intel Core inovovalo MSI i svou loňskou vlajkovou loď série MSI Titan 18 HX. Došlo ale k větším změnám než jen v konfiguraci. Máme nové šasí, kompletně předělané vnitřní uspořádání a větší displej s podsvícením Mini LED. Cena zůstala ale stejná jako vloni.

Reklama

Z obecného pohledu je MSI Titan 18 HX ten nejvýkonnější herní laptop na trhu. Nabízí skvělý displej a maximální herní i procesorový výkon. Proti loňskému modelu ale z pohledu výkonu nepřinesl nic. Výkon je totožný. Škoda, že se přepracované chlazení víc nepodepsalo na tiším chodu. Jde jen o mírný mezigenerační posun vpřed.

Test MSI Titan 18 HX (model 2024): Nejvýkonnější 18" herní notebook na trhu
i Zdroj: MSI

Výbava, spotřeba, baterie

Výbava počítače je skvělá, což se ale dá v této třídě očekávat. Máme k dispozici tři výstupy na další monitory, několik portů USB a USB-C a nechybí ani čtečka karet a dvakrát Thunderbolt 4. Zde není co vytknout. Spotřeba odpovídá výkonu a osazeným komponentám. 8+16 jádrové CPU a výkonná grafika si řeknou o svou porci energie, přesto je v zátěži spotřeba očekávaná. Baterie s kapacitou 99 Wh dokáže stroj při běžné činnosti napájet i tři hodiny. Při hraní na baterii ale počítejte s průměrnou hodinou hraní.

Komponenty

Jak už bylo řečeno, osadit nejvyšší model Core i9-14900HX do vlajkové lodi byla jasná volba. Reálný výkon ale není o mnoho vyšší než Core i7, který umí být o trochu úspornější. Brzdou je TDP stroje, kvůli němuž se Core i9 nemůže ukázat naplno. Grafická karta GeForce RTX 4090 je v současnosti nejvýkonnější mobilní GPU, bohužel je stejně jako procesor omezené maximálním TDP počítače. V maximálním budgetu 175 W jen pro GPU nedokáže ukázat své maximum, navíc ji samozřejmě omezuje slabší procesorový výkon, kterému zbývá jen 45 W z celkového přídělu 220 W. To je pro Raptor Lake málo, přeci jen jde o hodně energeticky náročný procesor, který si umí i samotný vzít až 200 W.

Displej je hodně pěkný, navíc u 18" úhlopříčky dává smysl použití rozlišení 4K. Grafická karta dokáže v méně náročných hrách udržet 120 fps, což se u 120 Hz panelu hodí. Disková výbava je solidní, 4TB ultrarychlé úložiště ocení každý. Škoda jen pomalých pamětí DDR5 (3600 MHz), když standard je 5600 MHz. Osobně bych extrémních 128 GB paměti vyměnil za 32 GB s vyšší rychlostí. I to je na hry víc než dostatečné.

Osobní názor

MSI uvádí tento počítač jako nejvýkonnější laptop na trhu, s čímž lze jen souhlasit. Nese nejvýkonnější CPU i GPU, chlazení jej zvládá uchladit a ještě nabízí extrémní možnosti ladění v BIOSu. Pokud bych hledal stroj formátu DTR jako mobilní herní alternativu, neváhal bych ani chvilku, hlavně kvůli možnostem BIOSu a nekonečných možností nastavení TDP, teplot, procesoru i zbytku systému.

Hlučnost je samozřejmě vysoká, ale lze ji zkrotit nastavením. Základní profil Silent snižuje výkon o 15 procent, takže ho stále máte dost a je téměř ticho. Cena je sice celkem šílená, ale u vlajkových lodí tomu tak bylo vždy. Překonat výkon použitých komponent bude celkem složité a ani nadcházející generace procesorů a grafik to nebudou mít snadné.

Test MSI Titan 18 HX (model 2024): Nejvýkonnější 18" herní notebook na trhu
i Zdroj: MSI

Verdikt

Velký, těžký, extrémně drahý a výkonný notebook. Pokud chcete to nejlepší na trhu, tohle je přesně pro vás.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní zpracování šasí
Opravdu skvělý Mini LED 4K panel
Maximální možný výkon
Velký disk (4 TB) a 128 GB paměti
Extrémní cenovka
4× modul DDR5 znamená nutné snížení jejich frekvence, DDR5-3600 MHz je pod úrovní starších DDR4
Vysoká hmotnost a slabá výdrž na baterii
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama