Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon 7900 GRE: Skvělá záplata na díru v nabídce AMD
i Zdroj: Sapphire
Grafické karty Recenze Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon 7900 GRE: Skvělá záplata na díru v nabídce AMD

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon 7900 GRE: Skvělá záplata na díru v nabídce AMD | Kapitola 23

Adam Vágner

Adam Vágner

3. 4. 2024 11:00 582

Seznam kapitol

1. Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 7900 GRE 16GB: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Boost v F1 22 (silent) 11. Boost v F1 22 (OC) 12. Boost v F1 22 s RT (silent)
13. Boost v F1 22 s RT(OC) 14. Boost v Metro Exodus (silent) 15. Boost v Metro Exodus (OC) 16. Boost ve World of Tanks (Silent) 17. Boost ve World of Tanks (OC) 18. Spotřeba, teploty 19. Otáčky ventilátorů, hlučnost 20. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 1920×1080 21. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 2560×1440 22. Průměrný výkon, poměr cena/výkon, 3840×2160 23. Závěr

Nvidia nedávno představila RTX 4070 s dovětkem Super. AMD proti ní nemělo přímého konkurenta – RX 7800 XT je slabší a RX 7900 XT zase výrazně dražší. Mezeru v nabídce zaplnil Radeon RX 7900 GRE původně určený pro čínský trh.

Reklama

Radeonu RTX 7900 GRE zatraceně prospělo, že nemusí soupeřit s výkonnějšími GeForce, ale stojí pouze proti modelům z vyšší střední třídy. Nebylo tudíž nutné hnát takty čipu ani pamětí tak vysoko jako u výkonnějších RX 7900 XT a RX 7900 XTX. Výsledkem je nižší spotřeba a příznivější provozní vlastnosti, zejména na referenčních taktech. Při nich je rozdíl v příkonu proti RTX 4070 Super jen okolo 20 W.

Když se k tomu přidá tovární přetaktování s navýšeným limitem příkonu, je to už o něco horší. U Nitra už je navýšení taktů výrazné. Díky tomu je nárůst výkonu s „OC BIOSem“ vyšší než obvykle, takže jsem měřil s tímto nastavením, ale negativně se to propisuje do provozních vlastností. Tentokrát tedy stojí za to proběhnout si i grafy s provozními vlastnostmi se sekundárním BIOSem, rozdíl mezi chováním karty s referenčními takty a s továrním přetaktováním je výrazný. V případě Nitro+ AMD Radeon RX 7900 GRE už se příkon sestavy s nereferenčními takty dostává spíše na úroveň RTX 4070 Ti Super a někde i k RTX 4080.

I se znatelným nárůstem spotřeby si ale velký a špičkový chladič poradí bez větších potíží, ventilátory se drží kolem 1200–1300 ot./min a hlučností se chladič řadí k těm nejtišším. Na referenčních taktech se pak v testech provozních vlastností udržely v rozmezí 1050–1200 ot./min a hlučnost už se dostávala na hodnoty, při nichž už je chladič uvnitř skříně z metrové vzdálenosti prakticky neslyšná. Cívky jsou taktéž slyšet spíše výjimečně v některých situacích, a i v takovém případě jsou jsou tišší než u většiny karet s podobným výkonem a příkonem.

Test Sapphire Nitro+ AMD Radeon 7900 GRE: Skvělá záplata na díru v nabídce AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Z hlediska výkonu v čisté rasterizaci lze přetaktovaný RX 7900 GRE označit za rovnocenného soupeře pro RTX 4070 Super. Průměrný výkon se liší o jednotky procent, o konkrétním vítězi tohoto souboje rozhodne spíše skladba her než hrubý výkon čipu. Takže pokud chcete z nějakého důvodu grafiku s čipem AMD jako alternativu pro RTX 4070 Super, nemusíte váhat.

K výkonu RTX 4070 Ti také moc nechybí a k dalšímu nárůstu výkonu zřejmě pomůže i možnost výrazně zvednout takty pamětí. Takže pokud patříte k těm, co neuznávají technologie jako DLSS či FSR a hrají zásadně v nativním rozlišení s vypnutým ray tracingem, může být pro vás RX 7900 GRE lepší volbou než RTX 4070 Super. O něco lépe je na tom také s kapacitou pamětí, ale na to, že by vás 12 GB u RTX 4070 Super brzdilo to, že nemá 16 GB, narazíte asi jenom ve 4K a hodně výjimečně – a na takové hraní už jsou výkonnější modely, které tu paměť mají.

Ve hrách s náročnějšími efekty využívajícími ray tracing už má GeForce po jejich zapnutí znatelně navrch. A další benefity přinese s proprietárními technologiemi Nvidie jako DLSS 2.x, generování snímků, reflex a další, k nimž AMD sice nabízí své alternativy, jsou však podporované v nižším počtu her. Na to konto má asi pro většinu lidí smysl připlatit na nějakou nereferenční GeForce s lepším chladičem. Vysloveně se nabízí RTX 4070 Super Dual od Asusu (pozor, nezaměnte ji s novým modelem EVO s menším pasivem!), která se běžně cenou liší jen o pár stovek a z hlediska hlučnosti je na tom v Quiet mode prakticky stejně jako nepodtaktované Nitro+. Na to konto mi nepřipadá Radeon jako jednoznačně výhodnější volba, a proto jej mine naše nejvyšší ocenění.

Radeonům by určitě prospěla nižší cena a tím pádem lepší poměr cena/výkon, při stávajících cenách mi nepřipadá, že by byl rozdíl natolik dramatický, aby to většinu lidí přimělo upřednostnit Radeon před GeForce. Ale to je spíše věc cenové politiky AMD. Z toho, co RX 7900 GRE nabízí a z jeho aktuální ceny se zdá, že na trhu není kvůli tomu, aby lámal prodejní rekordy, ale spíše proto, aby zakryl mezeru v nabídce mezi RX 7800 XT a RX 7900 XT a zájemci o grafiku s cenovkou kolem šestnácti tisíc měli i nějakou alternativu od AMD.

Jako obvykle se dá čekat, že v závislosti na tom, jak moc půjdou nebo nepůjdou Radeony RX 7900 GRE na dračku, půjde dolů jejich cena a co do výhodnosti na tom budou nakonec lépe, zatímco u GeForce už se výraznějších slev nejspíš dočkáme zase až pár týdnů před uvedením nové generace, kdy bude potřeba vyprázdnit sklady.

Pokud ale chcete RX 7900 GRE hned, a nemáte problém něco přidat, abyste nemuseli kvůli lepšímu poměru cena/výkon skousnout vyšší hlučnost chladiče nebo vysoké teploty karty, patří Nitro+ určitě mezi první volbu. Z hlediska ceny je výhodnější než většina modelů RX 7900 GRE na vrcholu nabídky konkurence, a příplatek 1400 korun proti základním modelům není nějak extrémní s ohledem na to, že dostanete kartu se špičkovou výbavou a provozními vlastnostmi, a proto si od nás odnese stříbrné ocenění.

Nitro+ AMD Radeon RX 7900 GRE 16 GB
KLADY ZÁPORY
Vysoký výkon pro hraní v rozlišení 1440p Proti základním modelům horší poměr cena/výkon
V tichém režimu mimořádně tichý chladič, téměř neslyšné cívky Kvůli továrnímu přetaktování výrazný nárůst spotřeby proti základním modelům
Extrémně předimenzovaný chladič s velkou rezervou Z hlediska poměru cena/výkon není významně výhodnější než RTX 4070 Super
Potenciál pro navýšení výkonu přetaktováním  

Orientační cena s DPH: 16 400 Kč

Verdikt

Nitro+ AMD Radeon RX 7900 GRE nabízí podobný výkon jako RTX 4070 Super a špičkové provozní vlastnosti. Platí to hlavně pro hlučnost a teploty, se spotřebou už je to kvůli továrnímu přetaktování horší. Pokud vám záleží i na ní, můžete využít sekundární BIOS s referenčními takty, s nímž je na tom Nitro+ s efektivitou podstatně lépe.

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama