Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: Corsair
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB | Kapitola 12

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 5. 2024 08:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana 5. Rozborka skříně 6. Příklad montáže – základní deska, radiátory
7. Ventilátory Corsair iCUE LINK RX RGB 8. Příklad montáže – ventilátory, chladič procesoru 9. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj 10. Příklad montáže – grafická karta, dokončení, hlučnost 11. Aplikace Corsair iCUE 12. Hodnocení a závěr

Velké plochy skla na vnějším plášti a účinné chlazení vnitřního prostoru počítačové skříně připomínající skleněnou vitrínu. Jde to vůbec dohromady? U nového kompaktního modelu Corsair 2500X by to neměl být žádný problém. Do vitríny se pak budou hodit atraktivní exponáty, jako jsou například ventilátory řady iCUE LINK RX, jež se obejdou bez nevzhledné kabeláže.

Reklama

Skříň Corsair 2500X cílí primárně na uživatele, kteří chtějí mít svou počítačovou sestavu stále na očích. Se dvěma prosklenými stěnami napodobuje vitrínu, v níž se budou komponenty sestavy dobře vyjímat ze širokého úhlu pohledů. Tento konstrukční detail a vnější proporce skříně mně připomínají podobně koncipované modely krbových vložek, u nichž se také počítá s možností pozorování ze všech koutů místnosti.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Prosklené čelo skříně ovšem neumožňuje obvyklý horizontální předozadní režim průtoku vzduchu a pootáčí jej do čistě vertikálního směru ode dna ke stropu. Na tom není v principu nic špatného, ale jen pokud napříč proudu vzduchu nepostavíme příliš rozměrnou překážku, například grafickou kartu s velkým chladičem. Pak bude záležet na vícero faktorech, zda se nám podaří chlazení všech komponent optimálně vyladit. Naštěstí nám skříň 2500X k tomuto účelu nabízí dostatek pozic pro ventilátory a radiátory vodního chlazení, mimo jiné i na jejím pravém boku. Přesto bych v případě výkonné sestavy s mohutnou grafikou raději volil variantní skříň Corsair 2500D s prodyšným čelem a možností instalace čelních ventilátorů.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Vraťme se ale zpět k testovanému modelu 2500X. Ta na pohled působí dojmem luxusní skříně a své uživatele potěší také kvalitou materiálů a jejich zpracováním. Opticky čisté plochy pláště bez rušivých prvků se časem jen tak neohledí. Podle svého vkusu si můžeme vybrat ze dvou barevných variant a případně si skříň dále individualizovat přikoupením alternativních dílů vnějšího pláště s imitací kovů či dřeva. Značná část konstrukce byla vyrobena z ocelových plechů, u jejich tloušťky se zbytečně nešetřilo. Nohy skříně tvoří tradičně pořádně silné a těžké ocelové pásy.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Model 2500X se dodává bez ventilátorů a fakticky i bez jakýchkoliv prvků zvláštní výbavy. Ve standardní výbavě není tedy ani žádný prvek RGB LED osvětlení. Skříň tak může oslovit jak příznivce, tak i odpůrce tohoto módního trendu. Podle svých preferencí a podle požadavků počítačové sestavy si skříň doplníme vhodným počtem ventilátorů v oblíbeném provedení s osvětlením, či bez něj. U více než dvou ventilátorů budeme patrně potřebovat i nějaký rozbočovač pro jejich napájení.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvoukomorová koncepce skříně Corsair 2500X je limitována použitím základní desky do velikosti Micro-ATX. U ostatních komponent se ale příliš omezovat nemusíme. Grafická karta může mít délku až 400 mm, napájecí zdroj 225 mm a věžový chladič pak výšku 180 mm. Na strop a dno skříně lze instalovat radiátor vodního chlazení do velikosti 360 mm, do speciální pozice na boku skříně se vejde radiátor do velikosti 240 mm.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Přepážka mezi komorami umožňuje osazení a připojení moderních základních desek s konektory vespod (ze zadní strany desky). Při pohledu do prosklené levé komory nás pak nebudou rušit nevzhledné kabely. V komoře na pravé straně skříně zůstává okolo napájecího zdroje a koše s disky dostatek volného prostoru pro uklizení všech kabelů. Pozitivně také kvituji pohodlný přístup ke kvalitnímu prachovému filtru na dně skříně, který lze vytáhnout ze strany od čela skříně.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Corsair používá u této skříně zajímavý způsob přístupu k dvojici šuplíků pro 2,5“/3,5“ disky skrze dvířka na zadní stěně šasi. Škoda jen, že obyčejné plastové šuplíky pro disky nemají žádná opatření proti přenosu vibrací disků do konstrukce skříně. Mechanické disky jsou stále častou součástí počítačové sestavy a při nevhodném uchycení mohou být nepříjemným zdrojem rušivých zvuků. Toto považuji za vážný nedostatek skříně, který má zásadní dopad na výsledné hodnocení.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě nevhodného uchycení disků musím testované skříni vytknout ještě vůli v uchycení plechového držáku bočních ventilátorů v alternativní vnitřní pozici, která však může být jen záležitostí konkrétního kusu, nebo určité omezené výrobní série. Drobnou výtku si zaslouží také absence kontrolky aktivity disku, byť k tomuto účelu lze alternativně využít LED diodu podsvícení tlačítka Power.

Dnes testovaná skříň Corsair 2500X se na Alze aktuálně prodává za částku 3299 Kč. Nutno však počítat s dalšími náklady na ventilátory a případný rozbočovač jejich napájení. Za největší konkurenci lze považovat podobně koncipované skříně LIAN-LI modelové řady O11, u níž jsou některé modely momentálně dokonce levnější. Cenově srovnatelná je pak další konkurenční skříň ASUS TUF Gaming GT502.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče současně představených ventilátorů Corsair iCUE LINK RX, jsou zajímavé zejména přívodem napájení a osvětlení pomocí jediného kabelu a možností vzájemného propojení skupiny ventilátorů bez použití dalších kabelů. Jedná se o kvalitní ventilátory s tichým provozem v nízkých otáčkách. Jejich nestandardní napájení ovšem vyžaduje připojení skrze tovární aktivní rozbočovač, nebo řídicí jednotku skříně a neobejdeme se současně bez použití zdarma dostupné aplikace. Ta ale nabízí mnoho atraktivních možností nastavení chodu ventilátorů a jejich adresovatelného osvětlení RGB. Ventilátory jsem prozatím v nabídce velkých tuzemských IT prodejců nenašel, ale Conrad.cz prodává u nás balení s jedním kusem iCUE LINK RX120 RGB za částku 1369 Kč, sadu tří ventilátorů s rozbočovačem pak za 4385 Kč. To je v porovnání s cenou samotné skříně docela drahá záležitost.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Za zapůjčení skříní do testu děkujeme společnosti Corsair.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: Corsair

Za zapůjčení AIO chladičů do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení napájecího zdroje, AIO chladiče a ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Corsair 2500X s ventilátory iCUE LINK RX RGB
i Zdroj: CoolerMaster

 

 

Corsair 2500X

Verdikt

Skříň Corsair 2500X je prosklenou vitrínou pro počítačovou sestavu, kterou chceme mít stále na očích. I přes velké tabule skla lze u této dvoukomorové skříně zajistit účinné větrání interiéru skrze ostatní plochy, které jsou k tomuto účelu bohatě perforovány. Vnitřní prostor je navržen pro použití základní desky jen do velikosti Micro-ATX (i v moderním provedení s konektory vespod), to ale na druhou stranu uvolňuje místo pro větší radiátory vodního chlazení a ostatní rozměrné komponenty i velmi výkonné sestavy. Samozřejmostí je kvalitní dílenské zpracování (až na chybějící otvor pro držák bočních ventilátorů) a použití kvalitních materiálů u převážně ocelové konstrukce. Vybírat si můžeme ze dvou barevných variant a zakoupením alternativních vnějších panelů skříň dále individualizovat. V modelové variantě 2500X je skříň dodávána bez ventilátorů, které bude nutné podle potřeby doplnit. Za uchycení 3,5“ disků bez opatření proti přenosu vibrací snižuji hodnocení na 7 bodů a uděluji jen stříbrnou medaili.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nadčasový design s možností individualizace
Dvě barevné varianty; tři modelová provedení
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechů tloušťky 1,0 mm
Celokovová konstrukce bez viditelných kotevních prvků; boční pozice pro ventilátory
Čelo a bočnice z temperovaného skla tloušťky 4 mm
Podpora základních desek s konektory vespod; prostor pro ukrytí kabeláže
Možnost osazení 360mm radiátoru vodního chlazení, chladiče procesoru do výšky 180 mm
Podpora grafické karty délky 400 mm, napájecího zdroje délky 225 mm
Kvalitní prachový filtr na dně s možností vytažení od čela skříně
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Upevnění 3,5“ disků bez opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně
Vůle v uchycení bočního držáku ventilátorů
Chybí kontrolka aktivity disku

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, květen 2024, pro Corsair 2500X, za kvalitní dvoukomorovou počítačovou skříň formátu mATX

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama