Umělá inteligence nošená na hrudi pohořela, nejhorší AI produkt, tvrdí recenze
i Zdroj: Humane
Novinka Umělá inteligence nošená na hrudi pohořela, nejhorší AI produkt, tvrdí recenze

Umělá inteligence nošená na hrudi pohořela, nejhorší AI produkt, tvrdí recenze

David Jiránek

David Jiránek

16. 4. 2024 14:00

Dedikovaná zařízení s umělou inteligencí telefony jen tak nenahradí. AI pin od Humane je pod palbou kritiky, nepovedl se software a už vůbec ne cenovka.

Reklama

Umělá inteligence se za poslední dva roky opravdu hodně rozšířila. ChatGPT jste možná už několikrát použili a generování obrázků je dnes rovněž běžné. Zatím jde jen o software a případně postupnou integraci do již prodávaného hardwaru. Příkladem budiž letošní nástup AI pomocníků v telefonech. V Humane ale zkusili vytvořit hardware na míru aktuálním AI nástrojům. A dopadlo to příšerně.

Humane AI pin se dostal do rukou prvním redakcím, youtuberům a dalším lidem, kteří nyní sdílejí své názory. Ty jsou prakticky jen negativní. Jak ukazuje video níže od youtubera Marquese Brownleeho (na Youtube vystupuje pod přezdívkou MKBHD), zařízení sice dokáže odpovědět na jednoduchý dotaz ve stylu “řekni mi na co se dívám”, jenže odpověď trvá dlouho a nelze ji snadno zkontrolovat.

Pokud půjdete dnes na web ChatGPT od OpenAI, ale i řady dalších podobných služeb, uvidíte zde nápis, že umělá inteligence může chybovat a informace si mají uživatelé kontrolovat. Jenže AI pin od Humane nemá displej a to co vám řekne, tak jednoduše ověřit nelze bez vytáhnutí mobilu. To je jen jeden z mnoha problémů.

Recenze také poukazují na délku odpovědi. Pin totiž vyšle dotaz na cloud a čeká na odpověď, která musí doputovat zpět. I na rychlé Wifi tyto dotazy trvají déle, než kdybyste je vyťukali na telefonu.

Odkázáni nejste jen na Wifi, Humane totiž pro zařízení připravilo podporu pro sítě od operátorů. Konkrétně jde o síť T-Mobilu. Háček je v tom, že pin vyžaduje k tomuto typu připojení předplatné startující na 24 dolarech za měsíc (plus daně a poplatky). I v Česku je řada tarifů na telefony levnější a jiný využít nelze. Co víc, zařízení je bez tohoto předplatného nepoužitelné. Zkrátka dojde k odříznutí od cloudu, kde AI běží.

Tím problémy nekončí. Ačkoliv v útrobách najdeme slabší Qualcomm Snapdragon procesor se 4 GB RAM, pin dokáže baterku spotřebovat i za dvě hodiny. Jindy ale vydrží i násobně déle a nekonzistence je opět terčem kritiky. AI pin se také často přehřívá a občas vás vyzve, abyste počkali, než se teplota sníží.

Kromě hlasových příkazů lze zařízení ovládat i gesty a malým projektorem. Cílem projekce je ale vaše ruka a světelnost ani rozlišení není nejlepší.

Uživatelé si dále stěžují na záměrnou nepodporu aplikací, obtížné sdílení vyfocených obrázků a jejich kvalitu nebo na váhu zařízení. K tomu nedopomáhá ani vysoká cenovka startující na 700 dolarech. Chválu si zařízení zasloužilo jen za zpracování exteriéru. I zde jsou ale nedostatky. Například externí baterie se sice spojí se zařízením magnetem, a zároveň tak drží pin na oblečení, avšak zahřívá se a přenos energie je neefektivní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama