Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry
i Zdroj: Microsoft Designer (AI)
Zábava Článek Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry

Éra podivností: AppleVisionProHoles, Chomsky proti AI a další bizáry | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 2. 2024 09:30 22

Seznam kapitol

1. To se dalo čekat 2. Stroje berou lidem duši! 3. Jako okrást indiány o... duševní vlastnictví? 4. Stařec a mrak

„Simpsons to zase předpovídali“, vykřikují lidé a ukazují klip z The Simpsons, ve kterých ze sebe obyvatelé Spriengfieldu dělají AppleVisionProHoles dřív, než VR od Apple vznikla. Mě to ale nepřekvapuje, tohle dělají exhibicionisté z řad fanoušků nakousnutého jablka pořád.

Reklama

Číňané dodnes považují replikaci za formu respektu, protože uznávají, že ti druzí mají něco lepšího – a mají pravdu, protože právě intelektuální transfer dělá z lidstva entitu mnohem větší, než je jakýkoliv jediný člověk. To, co Chomský předvádí, je nadávání zmateného starce na mrak – a prodává to těm, kteří za prvé na umělou inteligenci nevěří, a za druhé se jí bojí. 

Jenomže veškerá civilizace je založená na učení a na sdílení informací – a ne, Chomsky nemá pravdu ani v tom, že by „mozek byl efektivní a elegantní“. Předně, drtivá většina poznání se mezigeneračně pouze přenáší. Dále, učení se je pro mozek extrémně náročné, většina lidí potřebuje alespoň 20 let studia na to, aby se dostala na hranu současného poznání (což je polovina až třetina efektivního života). Jenom výjimečně nadaní dokážou postupovat rychleji. Většina nepokročí nijak daleko, zůstane hluboko pod horizontem úrovně poznání své doby.

Chomsky nerozumí umělé inteligenci, nerozumí biologii a na stará kolena se z něj stává klasický starý levičák, který vidí, jak se věci rozjíždějí neplánovaným směrem, a tak se děsí pokroku. A tak, podobně jako zhrzený lišák, odchází z vinice s vědomím, že na hrozny nedosáhl a všem proto tvrdí, že „hrozny jsou stejně kyselé“.

Ne, takhle to není. AI má spoustu problémů a bude mít spoustu problémů, ale ty nemají nic společného s tím, že další levicová teorie o lidské superioritě selhala. Není to poprvé, ostatně za otřesy sociálních systémů 20. století stojí a bude stát automatizace, se kterou se nikdy marxismus nedokázal popasovat, takže přišel s představou, že stroje vezmou lidem rutinní práci a oni se budou věnovat té tvořivé. Že by vzaly i tu tvořivou – no, s tím nikdo nepočítal, zvláště ne ti, kteří se považovali za opravdu intelektuálně a kreativně vyvolené. Pro ně je logicky ten šok zdaleka největší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama