Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: Elgato
Herní příslušenství Recenze Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

28. 3. 2024 14:00 18

Seznam kapitol

1. Představení a vybalení 2. Software 3. Test obrazu a 120 FPS v akci 4. Závěr a hodnocení

Po téměř třech letech od vydání původní webkamery Facecam přichází druhá generace, která přináší drobná vylepšení. Místo upgradu na 4K Elgato zvolilo několik jiných změn, které dávají smysl.

Reklama

Drobná vylepšení, stejná cena

Jak už jsem psal v první kapitole, MK.1 se prodávala od 200 dolarů v době, kdy byly ceny kamer přestřelené. MK.2 je s na tom cenou 150 euro, tedy asi 3 800 korun, o dost lépe. Startovní čára je blíže ke konkurenci. Když se koukneme k našemu parťákovi na Alzu, zjistíme, že MK.1 koupíte za 3 679 Korun. O pár stovek dráž, než třeba C980. Razer Kiyo Pro už je v akci za 2,5 tisíce (normálně se za tu cenu dlouhodobě prodává). Za větší příplatek už je třeba Dell UltraSharp s podporou pro 4K, Logitech BRIO 4K Stream Edition nebo HyperX Vision S.

Nejdražší kamery na Alze do 4 tisíc Kč
i Zdroj: Alza
Nejdražší kamery na Alze do 4 tisíc Kč
Nejprodávanější kamery na Alze do 4 tisíc Kč
i Zdroj: Alza
Nejprodávanější kamery na Alze do 4 tisíc Kč

Hodně lidí by asi sáhlo po C980, ale já bych se rozhodně přikláněl k Facecam MK.2. Elgato zvládá software na výbornou a umožňuje mít pod kontrolou celou škálu nastavení. Vše navíc lze ukládat do paměti webkamery. Zorné pole je širší o 6°, což na streamu vypadá lépe a je to i praktičtější.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: Elgato

Obrazovou kvalitu lze jen těžko srovnávat. HDR a 120 fps asi nevyužijete, i když je fajn obojí za stejnou cenu mít. Facecam boduje hlavně nekomprimovaným obrazem (C980 zvládá jen MJPEG) a tím, jak se obstojně pere se světelnými podmínkami, šumem a barvami. Jednou nastavíte a máte hotovo. Přidává k tomu také o dost praktičtější tělo, které je oproti první generaci blíže k monitoru (a tím pádem v lepším úhlu). Krytka čočky je integrovaná, tudíž ji neztratíte. Kabel je odpojitelný, můžete využít svůj. Podpora pro Stream Deck je příkladná a u streamerů je tento kus hardwaru velmi populární.

Cenovka pod čtyřmi tisící je taková mezizastávka. Pokud máte opravdu malý budget, koupíte si něco, co sotva dá 720p při 30 fps. Nebo si dáte telefon do stojánku. To je ale nepraktické a baterka vám asi nepoděkuje. Řada mobilů se při nonstop natáčení a vysílání obrazů pořádně zahřeje. V tom případě vám zbývá jen investovat do lepší kamery, nebo foťáku z druhé ruky. Za 4 tisíce solidní foťák nebo kameru jen tak nepořídíte. Navíc k tomu potřebujete kabeláž, stojan… No prostě další náklady. Pro streamery dává cenovka Facecam MK.2 smysl.

Pokud nelezete na Twitch jakožto ten, kdo mačká tlačítko se začátkem nahrávání, a ani vás neláká YouTube a podobné věci, hledáte webkameru zřejmě na videohovory. Zde je Facecam MK.2 excelentní, ale pro někoho trochu zbytečná. Pokud seženete MK.1 v doprodeji se slevou, skočte pro ní. A pokud jste náročnější a chcete na meetingu udělat dojem, Facecam MK.2 je dokonalá volba.

Oněch 150 euro je tedy pro někoho zbytečně hodně, pro jiné ideální. Rozhodnutí je na vás. Elgato dělalo drobné změny – jiné rozměry, více nastavení, praktičtější krytka nebo upravený stojánek patří mezi praktické věci, které oceníte. HDR možná využijete v budoucnu a 120 fps se zdá jako experiment, který má působit dobře na papíře. Jenže já nedokážu najít jediné výrazné negativum, které bych mohl zmínit. Možná absenci mikrofonu, ale kdo používá ten vestavěný v kameře (zvlášť v této kategorii). Je váš budget okolo 4 tisíc korun a nepotřebujete nutně 4K, ale spíše jistotu plynulého obrazu? V tom případě berte Facecam MK.2.

Elgato Facecam MK.2

Verdikt

Kvalitní webkamera za kvalitní peníze. Elgato změnilo u druhé verze řadu věcí. Praktické úpravy v softwaru i u těla zařízení oceníte okamžitě. Některé vychytávky jsou hezké jen na papíře. Facecam MK.2 ale předvádí solidní výkon za téměř jakéhokoliv osvětlení a díky obrazu bez komprimace si zaslouží místo nejen v pokoji streamerů, ale i řady dalších, kteří touží po kvalitnější webkameře.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Plynulost i při horším osvětlení
Obraz bez komprese a kvalitní barvy
Software s řadou nastavení
Provázání se Stream Deckem
Vestavěná krytka
Odpojitelný kabel
HDR a 120 FPS při 720p, ale...
... obojí obtížně využitelné
Pro někoho vyšší cena
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama