Bezcílné vedení Google v podstatě uctívá AI. Čas finančních výsledků #TYDEN 5. února
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Bezcílné vedení Google v podstatě uctívá AI. Čas finančních výsledků #TYDEN 5. února

Bezcílné vedení Google v podstatě uctívá AI. Čas finančních výsledků #TYDEN 5. února | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

5. 2. 2024 07:00 3

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Boj s dezinformacemi na bodu mrazu. Pokles zpravodajského průmyslu. Recenze Apple Vision Pro. Apple rozpoutává válku s EU. Hudba od UMG na TikToku končí.

Reklama

Sociální sítě

X plánuje vybudovat v Austinu v Texasu nové „centrum důvěry a bezpečnosti“, které bude zaměstnávat 100 moderátorů na plný úvazek, kteří budou bojovat proti obsahu sexuálního zneužívání dětí. (Bloomberg)

X blokuje vyhledávání Taylor Swift jako „dočasné opatření a s velkou opatrností“, několik dní poté, co její explicitní obrázky vytvořené umělou inteligencí zaplavily X. (WSJ)

  • X zrušila zákaz vyhledávání Taylor Swift a tvrdí, že „bude i nadále ostražitá“ poté, co se rozšířily explicitní snímky zpěvačky vytvořené umělou inteligencí. (WSJ)
  • Poté, co se virálně rozšířily falešné obrázky Taylor Swift vytvořené AI, přidává Microsoft do svého nástroje Designer pro převod textu na obrázek ochranná opatření; Microsoft nemohl potvrdit, zda byl Designer použit. (404)

Bývalý válečný reportér Tomáš Etzler se nemusí omlouvat za svá slova na sociální síti, kde označil influencerku Jordanku Jiráskovou za „prokremelskou svoloč“ a kolaborantku. Podle soudu měla tvrzení reálný základ. Rozsudek je pravomocný. (iDnes)

Zdroje: Do konce roku 2022 mělo povolený rodičovský dohled <10 % dospívajících na Instagramu, což ukazuje na překážky pro rodiče, jako je omezená znalost nástrojů. (Washington Post)

Universal Music Group plánuje po vypršení smlouvy 31. ledna ukončit poskytování licencí na obsah TikToku s tím, že se jí nepodařilo dosáhnout nových licenčních podmínek. (Variety)

  • UMG začíná stahovat hudbu svých umělců z TikToku po neúspěšných jednáních o smlouvě; videa s umělci UMG budou ztlumena a uživatelé si mohou vybrat nový soundtrack. (Bloomberg)

CEO TikToku Shou Chew uvedl, že aplikace má v USA 170 milionů uživatelů. A že společnost plánuje v roce 2024 vynaložit více než 2 miliardy dolarů na důvěryhodnost a bezpečnost po celém světě (Bloomberg)

Průzkum mezi dospělými v USA: 83 % respondentů používá YouTube, 68 % Facebook, 47 % Instagram, 27-35 % Snapchat, WhatsApp, LinkedIn, TikTok a Pinterest, 22 % X a Reddit. (Pew Research Center)

Mark Zuckerberg říká, že aplikace Threads má nyní více než 130 milionů uživatelů a „neustále roste“. (TechCrunch)


Startupy a ekonomika

Začínající novináři z Evropy, Severní Ameriky a Latinské Ameriky hovoří o problémech, kterým čelí při vstupu do zpravodajského průmyslu, jako je vysoké školné a nízký plat. (Reuters Institute)

Analýza: podle konzervativních výpočtů přišlo v lednu o práci v médiích zatím více než 650 lidí, zatímco v lednu 2023 bude propuštěno přibližně 983 novinářů. (Press Gazette)

Amazon po střetu s regulátory EU ukončil akvizici výrobce Roomba iRobot za 1,4 miliardy dolarů a zaplatí 94 milionů dolarů. iRobot má od roku 2021 čistou ztrátu 500 milionů dolarů. (Bloomberg, WSJ)

  • Po ukončení akvizice společností Amazon plánuje iRobot propustit 31 % svých zaměstnanců, tj. ~350 lidí, a uvádí, že předseda představenstva a generální ředitel Colin Angle odstoupí. IRBT klesá o více než 15 % (CNBC)
  • Po ukončení akvizice společností Amazon může společnost iRobot, jejíž podíl na trhu od roku 2014 stále klesá, rychle přestat být významným hráčem na trhu s robotickými vysavači. (The Verge)

Český prodejce letenek Kiwi.com plánuje propustit zhruba 18 procent z více než 1200 zaměstnanců, které má po celém světě, přičemž nejvíce jich pracuje v Brně. Firma je dlouhodobě ve ztrátě a na konci předloňského roku měla záporný kapitál. (Novinky)

V dopise zaměstnancům PayPal uvádí, že plánuje propustit přibližně 2 500 zaměstnanců, což představuje přibližně 9 % pracovní síly, a omezí počet otevřených pozic. (Bloomberg)

Alphabet hlásí meziroční nárůst příjmů za 4. čtvrtletí o 13 % na 86 miliard dolarů, nárůst čistého zisku o 52 % na 20,7 miliardy dolarů, nárůst příjmů z Google Cloud o 26 % na 9,2 miliardy dolarů a pokles počtu zaměstnanců o více než 4 %. (Alphabet)

  • Sundar Pichai říká, že digitální předplatitelské služby Alphabet, včetně YouTube a Google One, dosahují ročního obratu 15 miliard dolarů, což je od roku 2019 pětinásobný nárůst. (Variety)
  • Alphabet oznámila, že příjmy z reklamy Google ve 4. čtvrtletí meziročně vzrostly o 11 % na 65,5 miliardy dolarů oproti odhadovaným 66,1 miliardy dolarů. U Google Search & ostatní příjmy vzrostly meziročně o 13 % na 48 miliard dolarů. (Reuters)
  • Tržby z reklamy na YouTube ve 4. čtvrtletí 2023 meziročně vzrostly o 15,5 % na 9,2 miliardy dolarů, což je zhruba v souladu s očekáváním. Ve 4. čtvrtletí 2022 tržby z reklamy na YouTube klesly o téměř 8 %. (Variety)

Microsoft hlásí meziroční nárůst příjmů za 2. čtvrtletí o 18 % na 62 miliard dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 33 % na 21,9 miliardy dolarů, meziroční nárůst příjmů z komerčních Office o 15 % a meziroční nárůst příjmů z LinkedIn o 9 %. (Microsoft)

  • Microsoft hlásí za 2. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů z inteligentního cloudu o 20 % na 25,88 miliardy USD oproti odhadovaným 25,29 miliardy USD, přičemž příjmy z Azure a dalších cloudových služeb vzrostly meziročně o 30 % oproti odhadovaným 27,7 %. (CNBC)
  • Microsoft 2. čtvrtletí: příjmy z prodeje zařízení meziročně klesly o 9 %, příjmy z prodeje OEM systému Windows meziročně vzrostly o 11 %, příjmy z prodeje obsahu a služeb Xbox meziročně vzrostly o 61 %, příjmy z reklamy na vyhledávání a zpravodajství meziročně vzrostly o 8 %. (The Verge)

Samsung hlásí meziroční pokles tržeb za 4. čtvrtletí o 3,8 % na ~51 miliard dolarů oproti odhadovaným ~52,1 miliardy dolarů a meziroční pokles provozního zisku o 34,57 % na ~2,1 miliardy dolarů oproti odhadovaným ~2,6 miliardy dolarů. (CNBC)

Akcie 23andMe, které po IPO v roce 2021 dosáhly hodnoty 6 miliard dolarů, se propadly o 98 % a do roku 2025 jí možná dojde hotovost. Generální ředitelka Anne Wojcicki plánuje obrat. (WSJ)

Messenger s okamžitou platností ukončuje činnost s odvoláním na ekonomické problémy. Jimmy Finkelstein spustil činnost v květnu 2023 a zaměstnal přibližně 300 lidí. (New York Times)

  • Novinář z Messengeru popisuje své působení v tomto médiu, kde drahé kanceláře zely prázdnotou a reportéři byli instruováni, aby se honili za módními tématy. (Intelligencer)
  • Neúspěch Messengeru byl důsledkem slepoty Jimmyho Finkelsteina vůči špatným nápadům, jako je strategie honby za návštěvností, nikoli důsledkem ekonomického tlaku. (NiemanLab)

Apple hlásí za 1. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 2 % na 119,6 miliardy dolarů,  nárůst čistého zisku o 13 % na 33,9 miliardy dolarů, nárůst tržeb v Americe o 2 % na 50,4 miliardy dolarů a v Evropě o 10 % na 30,4 miliardy dolarů. (Apple)

  • iPhone meziročně o 6 % na 69,7 miliardy dolarů, Mac o 1 % na 7,78 miliardy dolarů, iPad o 25 % na 7,02 miliardy dolarů a Wearables, Home a příslušenství o 11 % na 11,95 miliardy dolarů. (CNBC)
  • Tržby ze služeb, které zahrnují Apple TV+ a Apple Music, vzrostly meziročně o 11 % na rekordních 23,1 milionu dolarů a instalovaná základna překročila 2,2 miliardy aktivních zařízení. (Variety)

Meta hlásí za 4. čtvrtletí meziroční nárůst příjmů o 25 % na 40,1 miliardy dolarů, meziroční nárůst čistého zisku o 201 % na 14 miliard dolarů a meziroční nárůst denních aktivních lidí v rodině o 8 % na 3,19 miliardy za prosinec 2023. META vzrostla o více než 15 %. (Meta)

  • Meta Reality Labs měla ve 4. čtvrtletí tržby ve výši 1 miliardy dolarů, ale vykázala rekordní provozní ztrátu 4,65 miliardy dolarů. Od konce roku 2020 divize metaverse prodělala již více než 42 miliard dolarů. (CNBC)

Amazon 4. čtvrtletí: meziroční nárůst tržeb o 14 % na 170 miliard dolarů, čistý zisk 10,6 miliardy dolarů oproti 0,3 miliardy dolarů meziročně, provozní zisk 13,2 miliardy dolarů a nárůst příjmů z předplatného o 14 % na 10,5 miliardy dolarů. (Amazon, CNBC)

  • Výdaje Amazonu na obsah vzrostly meziročně o 14 % na 18,9 miliardy dolarů v roce 2023 navzdory stávkám v Hollywoodu (Variety)

E-knihy a podcasty

Penguin Random House začala aktivně bojovat proti vyřazování knih ze školních knihoven v USA, mimo jiné prostřednictvím pracovní skupiny „Intelektuální svoboda“. (WSJ)

Bookstat: americký trh s audioknihami vzrostl ve 4. čtvrtletí 2023 meziročně o 14 %, bez Spotify. Se Spotify vzrostl meziročně o 28 % a Spotify mělo 11% podíl na trhu za Audible. (New York Times)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Threads @rychlofky a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama