Není to žádná hračka: Turing Tumble – gravitací poháněný počítač
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Není to žádná hračka: Turing Tumble – gravitací poháněný počítač

Není to žádná hračka: Turing Tumble – gravitací poháněný počítač | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 4. 2024 20:30 2

Seznam kapitol

1. Trochu jiné kuličkové počítadlo 2. Žvejka to spraví 3. Z čeho poskládáte plastový počítač 4. ...a jak ho naládujete daty 5. Vybalte to 6. Hradla na vlastní oči

Hraček, které vás učí logiku a základy IT, není nikdy dost. Turing Tumble je unikátní tím, že v něm stavíte mechanické stroje, které fungují pomocí padajících korálků – a když díly zapojíte chytře, umí klidně i násobit!

Reklama

Co říci závěrem?

Turing Tumble určitě není dokonalá věc – a má svoje mouchy, zvláště za danou cenu. To je prostě fakt. Pokud vím, neexistuje ke hračce žádný analog či podobný konkurenční kus, což není ideální, máme tu jeden zdroj a basta.

Není to žádná hračka: Turing Tumble – gravitací poháněný počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to ale fyzický simulátor počítačových hradel a komponent, který si každý může jednoduše sestavit sám – a pozorovat, jak to vlastně je. Fakt, že to fyzická věc a vy můžete pozorovat, jak to vlastně funguje, je prostě skvělý, to žádný simulátor nenahradí. Samozřejmě, můžete argumentovat tím, že máme lepší logické hry, i ve 3D, dokonce i české, které vás učí systémové uvažování a design, jako je například Factorio. 

To, že to je fyzická věc, ale má nepopiratelné kouzlo – přestože musíte uvažovat nad tím, jak budete prakticky ukládat dílky (nevěřím, že jimi děcka budou vzorně plnit chlívky v dodávané krabici), ale taky si prostě musíte pořídit vodováhu, protože tahle věc jede na principu gravitace a dost zásadně vyžaduje, aby gravitační vektor mířil předpokládaným směrem, a ne nějak nakřivo či jinak šejdrem. Pokud se na kalibraci hry vykváknete, strávíte víc času hledáním kuliček než návrhem strojů, což nepochybně opravdu není úmyslem autorů.

Není to žádná hračka: Turing Tumble – gravitací poháněný počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

 

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama