Recenze Trust Voxx: vertikální myš pohledem hráče
i Zdroj: PCTuning
Hardware Recenze Recenze Trust Voxx: vertikální myš pohledem hráče

Recenze Trust Voxx: vertikální myš pohledem hráče | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

11. 3. 2024 13:00 21

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Design 3. Programování, použití 4. Senzory, zhodnocení

Možná se vám to taky stává: napadne vás primitivní řešení zapeklitého problému, se kterým se lidstvo už dlouho potýká. Pro mě touto otázkou bylo, proč je tak těžké sehnat něco jako Trus Voxx přizpůsobenou pro hráče. Pěkně s programovatelnými tlačítky, přesným senzorem a ergonomií přizpůsobenou dlouhým seancím před obrazovkou. Určitě totiž nejsem jediný, kdo tráví hodiny u počítače a na své ruce to cítí.

Reklama

Design

Čím se liší myš obyčejná od té herní? Navzdory tomu, co říká Aliexpress, to není duhové podsvícení. Víc si cením tlačítek navíc, dobré opory pro ruku, a ačkoli to neberu jako nutnou součást, software umožňující si parametry myši upravit je rozhodně výhodou.

Z tohoto pohledu Trust Voxx trochu klame tělem. Tlačítek na myši najdete hned 9 a s výjimkou dvou jsou všechna programovatelná. Zároveň ale nikde nenajdete žádný odkaz na stažení aplikace, která by to umožňovala. Až z papírku v krabici se dozvíte, že možnosti jsou velmi omezené.

Tlačítka navíc většina vertikálních myší postrádá.
i Zdroj: PCTuning
Tlačítka navíc většina vertikálních myší postrádá.

Mohli byste se nachytat i celkovou velikostí myši. Z pánské perspektivy by se Voxx dal nazvat jako tříprstá myš. Alespoň do mé tlapy zapadl pohodlně, ale malíček musel trčet stranou a klouzat po stole. Nějakou opěrku či prodej ve dvou velikostech bych uvítal, zároveň je mi jasné, že moje problémy osoby s menší rukou nepotkají.

Proto nemůžu jako negativum brát ani fakt, že na scrollovací kolečko nedosáhnu úplně snadno. Zároveň jsem se ale přistihnul, že pokud na jeho hledání a hmatovou odezvu nemyslím, automaticky ho nahmatám a používám. Na pogumovaném povrchu prsty nekloužou, zvrásnění neruší ani nelepí, krok je přesný i citlivý.

Zajímavá situace nastává v oblasti klasického levého a pravého myšítka. Nekoukáte dvojmo, skutečně jsou tlačítka na vrchní straně dvojitá. Chce to vyzkoušet, během testování jsem ale neměl pocit, že by docházelo k nechtěným kliknutím, ani když jsem myš zvedal. Alespoň v mém mozku to fungovalo tak, že konečkem prstu jsem mačkal tlačítka podle svalové paměti a na ta nadstandardní musel trochu myslet. V tomto ohledu byly menší rozměry myši spíš výhodou, umožňovaly volit více úchopů: jeden s položenou dlaní, kdy se tlačítko mačkalo článkem u kořene prstu, druhý s volnějším úchopem, kdy pro zmáčknutí bylo třeba ukazováček ohnout. První možnost mi dlouhodobě přišla přirozenější, přesto nemůžu zamlčet, že využívat dva prsty jinak, než jsou zvyklé dekády, vyžadovalo trénink.

Porovnání Trust Voxx s Yenkee 5010 ErgoGrip, která velikostně odpovídá mužské dlani
i Zdroj: PCTuning
Porovnání Trust Voxx s Yenkee 5010 ErgoGrip, která velikostně odpovídá mužské dlani

Svůj příděl tlačítek dostal i palec. Klasikou jsou tlačítka Vpřed a Zpět nahoře, programovatelný nadstandard je vespod. Prvně jsem si myslel, že ho budu muset deaktivovat, abych ho při přemisťování myši náhodou nezmáčknul a nespustil si třeba kalkulačku, ukázalo se však, že nic takového nehrozí, prohlubeň pro palec je o centimetr vedle.

Celkově bych ergonomii a rozložení ovládacích prvků popsal jako praktické tvarování v měřítku 1:0,9. Všechno o kousek zvětšit a nemohl bych si stěžovat. 

Je tu ale jedna zhůvěřilost, kterou doufám Trust nikdy nezopakuje. Je super, že Voxx lze připojit bezdrátově, přes Bluetooth i kabel a ještě se našel prostor pro kapsičku na USB dongle. Ale vstup pro kabel je vymyšlený tak, že si koleduje o průšvih. Vzhledem ke vzniku v roce 2021 bych ještě odpustil, že na čele myši objevíte micro USB a ne USB-C, ale nevím, proč je utopené na dně hluboké propasti. Od oka byste si řekli, že se není čeho bát, holt použijete některý z mnoha kabelů s hubenějším konektorem. Ale ono to nestačí! Otvor má obdélníkový půdorys, ale samotné USB je natěsnané k jeho straně. Okolo toho ční ohrádka asi 4 milimetry vysoká. Pokud byste tedy kabel z příslušenství ztratili nebo zlomili, budete muset pravděpodobně vzít jiný kabel nožem a oholit ho na dřeň, jinak se nevejde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama