Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: Elgato
Herní příslušenství Recenze Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

28. 3. 2024 14:00 18

Seznam kapitol

1. Představení a vybalení 2. Software 3. Test obrazu a 120 FPS v akci 4. Závěr a hodnocení

Po téměř třech letech od vydání původní webkamery Facecam přichází druhá generace, která přináší drobná vylepšení. Místo upgradu na 4K Elgato zvolilo několik jiných změn, které dávají smysl.

Reklama

Obraz

Facecam MK.1 zvládá vysílat obraz v rozlišení 1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30, MK.2 k tomu navíc přidává také 720p120, 540p120. Už v první kapitole jsem zmínil, že kamera neprošla velkými změnami, co se optiky a senzoru týče. Šířka snímaného obrazu se zvětšila o pouhé dva stupně na 84°, což je obecně dost oproti starším kamerám. Ostatně i Logitech StreamCam nabízí „jen” 78°. S Brio Stream se dostáváme na 90°, avšak jde o kameru za minimálně pět tisíc korun.

U lepších webkamer je hned několik parametrů, které v praxi dělají velký rozdíl. Jednak chcete plynulý obraz i při horším osvětlení. Tudíž si vyfiltrujete modely, co obecně zvládají 60 FPS a mají dobrou světelnost. Dále je dobré se zaměřit právě na FOV, obzvláště, pokud máte monitor blízko a nedisponujete ramenem, kam webku lze nasadit. A jako poslední, avšak asi nejdůležitější, je zde už samotná kvalita obrazu, která se posuzuje podle řady kritérií.

Po ruce jsem měl na srovnání pouze Logitech C920 kupovanou za Covidu s přirážkou dané doby (každý potřeboval na home office webku, takže šly ceny nahoru). Nefér srovnání? Jak se to vezme. Podobnou kameru má doma kde kdo. Někdo ji používá pro účely videohovorů v práci, ve škole, jiní pro streamování. A někomu se válí u 3D tiskárny pro kontrolu tisku na dálku (můj případ).

Pro ideální srovnání s konkurencí koukněte spíš na Logitech StreamCam, Razer Kiyo Pro a podobné. Já si vystačím s C920 jakožto názornou ukázkou, kam se webkamery za poslední roky posunuly.

Vlevo vždy vidíme Logitech C920, vpravo Elgato Facecam MK.2. Na první pohled Logitech lépe pracuje tmavě šedým tričkem, které působí vybledle u Facecam. Také obličej z dálky vypadá u Logitechu malinko lépe. Dokud se nezačnete dívat na detaily.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: PCTuning.cz
Stáhnout obrázek

Ve screenu jsem schválně zanechal nastavení obou kamer a jak můžete vidět, co šlo, je na automatický režim. Pokud si s nastavením Facecam trochu pohrajete, získáte lepší barvy a omezíte šum.

Vlevo Logitech C920 / vpravo Elgato Facecam
i Zdroj: PCTuning.cz
Vlevo Logitech C920 / vpravo Elgato Facecam | Stáhnout obrázek

Dynamický rozsah u Facecam MK.2 je o dost lepší a hlavně se s ním dá snáze pracovat i bez znatelných kompromisů jako je světlost, šum a rychlost uzávěrky. Zkrátka po troše snahy a znalostí z kamery získáte ještě lepší obraz. U takové C920 jste na hraně a výrazněji vám pomůže maximálně tak silné osvětlení přímo před vámi.

V případě obou porovnávacích obrázků je zdrojem světla okno v pozadí (a trochu monitor). V automatickém režimu (1. obrázek) si Facecam s rozdílem světla venku poradil o trochu lépe. Dokonce vidíte, kde jednotlivá okna končí. Ostřejší je také stůl a figurky na poličce. Při bližším zkoumání mohu potvrdit, že i šum je méně znatelný u Facecam.

Modrá na zdi naproti je přesnější u Facecam, se stínem na posteli si také poradilo lépe Elgato. Ačkoliv se na první pohled zdá, že Facecam je vybledlejší, trefuje většinu barev lépe a s dynamickým rozsahem si také poradí šikovněji.

Vystřídáme podmínky a zkusíme umělé osvětlení přímo za webkou. Jde o celkem klasický streamerský setup. Já využil celkem rozměrného panelu od Nanoleaf, který mě z přední strany krásně osvětlil.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek níže je pak pouze se světlem od dvou monitorů. Rozdíl je zde opravdu markantní a Facecam dokáže natáhnout řádově víc světla, stále si udržuje plynulost a šum je také v rámci mezí.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: PCTuning.cz

Elgato aktuálně doporučuje shutter speed a ISO volit ručně pro získání optimálního obrazu.

Novinkou u Facecam MK.2 je také podpora pro HDR. Ten využijete, pokud natáčíte v tomto režimu. Vlastnost, u které si myslím, že ji využije minimum lidí. Ostatně podobně to bude se 120 FPS.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: PCTuning.cz

HDR zde funguje tak, že se kombinují dva obrázky do sebe. Jeden underexposed, druhý overexposed. Výsledek lze pozorovat i na screenshotu výše, kdy má moje triko prakticky dokonalý temnější odstín, ale zároveň vidíte i detaily v obličeji (bohužel) a také kus lesa za oknem.

Kromě SDR a HDR kamera by software měl nabídnout i WDR, tedy Wide Dynamic Range. Jde o kompenzaci světla pomocí algoritmů, které v praxi zesvětlí obraz. Tento režim by měl být ideální právě v případě silného světla v pozadí. Bohužel v aktuální verzi softwaru není tento režim dostupný.

Video a 120 FPS v akci

Ještě než se pustíme do sekce videí, všechny záběry byly točeny do OBS verze 30.1.1 v tomto nastavení. Výstupní bitrate byl nakonec 6000 kb/s, což je maximální hranice pro vysílání na Twitch . Abychom předešli kompresi na straně Youtube, nahrál jsem videa přímo web a můžete si je i stáhnout. Rozlišení je vždy 2560 × 1440 pixelů při 60 FPS. Pouze ukázka 120 snímků za sekundu byla nahrána na 120 FPS.

Test Elgato Facecam MK.2 – 120 fps a drobná vylepšení už tak skvělé webkamery
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní k plynulosti. Nejdříve si vyzkoušíme 30 snímků u Logitechu a 60 snímků u Elgata v přímém porovnání. Jelikož mi rychlé pohyby dělají problémy, vypůjčil jsem si třetí ruku, která vám ve videu zamává i luskne. Vše s cílem zjistit, jaký rozdíl plynulost dělá.

V prvním videu, kde je jen přirozené světlo z venku, je na tom ještě Logitech při 30 snímcích obstojně. Elgato s 60 snímky ale dokáže při stejném nasvícení zachovat ostrost a rychlost uzávěrky na mnohem lepších hodnotách. Výsledkem jsou plynulejší gesta.

Pokud máme v místnosti minimum světla (v tom případě mě ozařoval jen monitor), je už rozdíl markantní. Zde podotýkám, že nedošlo k úpravě nastavení. Vše, co jde, je v automatickém režimu. C920 zde už nezvládá nedostatek světla a já ztrácím detaily v oblasti vlasů, sluchátek a kdekoliv, kde není kus světla od monitoru.

Elgato Facecam MK.2 trochu šumí, ale jinak zvládá situaci hezky a zachovává si detaily i plynulost. A těch 120 FPS? Pokud máte 120Hz monitor, můžete se na ukázku kouknout níže. Obraz je opravdu plynulejší. Otázkou zůstává využití.

Youtube a Twitch ještě 120 FPS neumí. Na Zoomu a Discordu rozhodně vysokou obnovovací frekvencí neoslníte, pokud se vůbec ke druhé straně dostane. Napadá mě tedy jen lokální nahrávání při let's playi, kde si pak při editaci můžete obraz zpomalit na polovinu a stále mít kameru na 60 FPS. Ideální při lekačce a podobných zbrklých reakcích.

Při 120 FPS natáčí kamera v rozlišení 720p. Trochu vám tedy klesne rozlišení. V tom bych problém neviděl. Při streamování her má většina lidí kameru v rohu a zmenšenou. I 1080p je teoreticky overkill a více záleží na nasvícení, plynulosti, ostrosti a barvách.

Elgato se místo rozlišení vydalo cestou vyšší obnovovací frekvence, čímž odlišilo schopnosti MK.1 a MK.2. Jenže využití 120 FPS při streamování a natáčení na Youtube je minimum. Výrobce se nejspíše snaží z osazeného hardwaru dostat maximum. Při rozlišení 4K už by se musel měnit senzor a možná i další hardware, což by se odrazilo v ceně. Na to je Facecam Pro ostatně. Za „profi” model ale dáte 300 eur, což už je hodně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama