Čeká nás další průmyslová revoluce? Umělá inteligence zařazuje druhý stupeň
i Zdroj: Nvidia
Hardware Článek Čeká nás další průmyslová revoluce? Umělá inteligence zařazuje druhý stupeň

Čeká nás další průmyslová revoluce? Umělá inteligence zařazuje druhý stupeň | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

30. 3. 2024 23:59 40

Seznam kapitol

1. Po zimě rovnou do léta 2. Největší procesory na světě 3. Jde to i bez GPU 4. Nvidia má co slavit 5. Lopaty jsou skvělý artikl

Čas od času probleskují informace o nových funkcích AI, jako jsou filmy generované nástrojem Sora. To ale není to opravdu podstatné: To podstatné je, že se dostupné technologie pro vývoj AI skokově zlepšují, ať už jde o nový superčip Cerebras WSE-3, inferenční akcelerátory Qualcomm anebo Nvidia H200 oznámená na GTC March 2024.

Reklama

I když se přes parametry zdá, že Cerebras nabízí podstatně revolučnější řešení, tak H200 od Nvidie je v podstatě hotové řešení, je velmi blízko a pokud máte prasátko velikosti bazénu Strýčka Skrblíka, můžete si postavit svoje AI datacentrum. A nepochybujte, že jak roste zájem o AI aplikace, poroste zájem o trénink AI modelů – a od toho tu máme právě tohle. 

Prvním faktem je to, že Nvidia dominuje a těžce vydělává na „prodeji lopat pro AI zlatou horečku“ – a vydělávat na tom bude, protože je de facto standard.

Druhým faktem je, že se objevují další hráči, kteří nabízí vysoce výkonná řešení, která konečně překonávají výpočetní limity a mají tedy šanci překonat i Moravcův paradox. Možná se ještě neblížíme okamžiku, kdy výpočetní síla akcelerátorů v autech postačí pro plně autonomní řízení, ale pro spoustu jiných aplikací ten výkon stačí.

Třetím faktem je, že se pracuje na mnoha, mnoha AI aplikacích, které během dalších let teprve vystrčí růžky a ukážou nám, co vlastně doopravdy zvládnou.

Ale „lopat pro AI zlatou horečku“ se chrlí stále víc a jsou stále lepší. Tohle jen tak nepřejde, to opravdu ne. S novou generací akcelerace AI zařazuje druhý stupeň – a s tím, jak jsou tenzorové jednotky stále dostupnější, se bude objevovat více a více aplikací pro AI, ty už nikam nezmizí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama