Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?
i Zdroj: Depositphotos
Grafické karty Článek Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?

Nvidie páté řady: Zbude i na chudé? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 4. 2024 22:12 546

Seznam kapitol

1. Není z čeho vybírat 2. Hardware není investice 3. Výlet do minulosti se Steam Hardware Survey 4. Na všem, na čem se dá

Ekonomové dnes říkají, že zvláště v Americe mizí střední třída: Každý je buď superbohatý – anebo se propadá do chudoby. Podobný problém je i s grafikami: Dnes si buď kupujete zběsilosti – anebo pátráte mezi těmi nejlevnějšími či kartami z druhé ruky.

Reklama

Nvidia pokračuje ve své spanilé jízdě za astronomickými zisky v oblasti AI computingu – a protože je na vrcholu, byli by opravdu hloupí, aby netěžili z AI boomu, dokud to jde. O alternativách k jejich čipům H200 Blackwell jsem psal nedávno, tento týden byly prezentovány další připravované alternativy, jako je Intel Gaudí 3 a Google představil nové čipy Google Axion. V situaci, kdy je dnes absolutní hlad po AI čipech, by Nvidia byla šílená, kdyby se nedržela tohoto extrémně výkonného segmentu a nevytěžila ho do absolutního zbytku.

No a pak jsme tu my, malí, chudí, ubozí a nemytí příslušníci hrdé PC Master Race, která by se ráda taky dostala k výkonnému hardware. Kdo ví, možná dostaneme alespoň nějakou šanci v podobě RTX 5090 a 5080 někdy na konci tohoto roku, „pokud Nvidii nějaké Blackwelly zbudou“, jak zlomyslně poznamenávají komentátoři

Spekulace očekávají hodně, čeká se, že 5090 by mohla být až o 70 % rychlejší než 4090. A ano, samozřejmě: Nvidia by byla blbá jako necky, kdyby jejich cenu nenapálila, protože dnes je hlad po AI akcelerátorech takový, že po těchto grafikách půjdou ti, kteří nemají na jejich H200.

„Cenově dostupných“ 5060 a 5070 bychom se pak podle stejných odhadů mohli dočkat v první polovině roku 2025 – a můžeme jenom hádat, kolik si řeknou za ně, ale zdá se, že i v oblasti grafik Nvidia v podstatě dominuje a nemá žádný důvod svádět cenovou válku s AMD, natož pak s Intelem. A ani oni se do žádné cenové války nehrnou.

Je absolutně jedno, co si myslíte o grafikách AMD (anebo co o nich vykládají jurodiví vykladatelé jejich superiority), ale Steam Hardware Survey hovoří jasně. Když se podíváte na jejich poslední průzkum za březen 2024, najdeme první neintegrovanou AMD grafiku na hezkém 29. místě – a Intel? Intel se v této tabulce objevuje pouze mezi integrovanými grafikami, což ilustruje rozsah průšvihu, kterým je jejich Arc. Arc je prostě tragédie. 

Ale ono celé to survey je vlastně docela tragédie, protože ukazuje, na co lidé opravdu mají: Lidé se drží budgetu, stejně jako já a asi jako většina lidí, kteří nepoužívají počítač k vývoji, výrobě anebo nějaké práci: 3060, 2060, 1650, 3060 Ti, 3070, 1060, mobilní 3060, 4060, 3050, 1050 Ti. To je docela bída, že? Zahrajete si na nich, ale z hlediska PC Master Race je to, řekl bych, absolutní základ vhodný pro hraní ve full HD anebo 1440p.

Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?
i Zdroj: PCTuning.cz

Gamers Nexus oslavoval 1080 a 1080 Ti, ale i 1080 je až na 32. místě a 1080 Ti dokonce až na 44. místě, což přesto, že jde stále o plně použitelné grafiky, ilustruje to, že se jich buď neprodalo až tak velké množství – anebo že prošly rukama bohatých lidí, kteří dnes frčí na 4090 (které jsou překvapivě na 30. místě). Je to stále racionální volba a jistě mnohem lepší než 1060 anebo 1650, ale lidi na nich reálně až tolik nehrají.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama