Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?
i Zdroj: Depositphotos
Grafické karty Článek Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?

Nvidie páté řady: Zbude i na chudé? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 4. 2024 22:12 545

Seznam kapitol

1. Není z čeho vybírat 2. Hardware není investice 3. Výlet do minulosti se Steam Hardware Survey 4. Na všem, na čem se dá

Ekonomové dnes říkají, že zvláště v Americe mizí střední třída: Každý je buď superbohatý – anebo se propadá do chudoby. Podobný problém je i s grafikami: Dnes si buď kupujete zběsilosti – anebo pátráte mezi těmi nejlevnějšími či kartami z druhé ruky.

Reklama

Lidi budou hrát na všem, na čem se dá. A přes záplavy nadávek a stížností na to, jak vypadají grafiky od Nvidie, jak nic nového nepřináší a jak nám nová generace přinese jen mizerných pár procent výkonu navíc, se zdá, že k nim prostě není alternativa. Není k nim alternativa od AMD, Intel je se svým podílem stále jenom vtip. A to je škoda, protože právě absence reálné konkurence vede k tomu, že se v cenově dostupném segmentu nikam nepohybujeme, že jsme se zasekli a nemůžeme se dostat ven.

Nvidie páté řady: Zbude i na chudé?
i Zdroj: Depositphotos

Recenzenti si můžou utahovat z Nvidie, že jejich nové grafiky jsou spíš jenom vtip, ale zatímco ty od Nvidie jsou v bahně zabořené po lýtka, ty alternativní zapadly do marastu až po ramena a pro hráče nepředstavují reálnou alternativu. A právě to Nvidii dovoluje to, aby si z nás tak trochu dělala srandu a prodávala okousané „sotvaupgrady“ s malou pamětí, které pak vypadají v benchmarcích tak zoufale trapně. Vyrábějí je a prodávají je proto, že to dělat můžou, a také proto, že je lidi pořád kupují. Není k nim prostě plnohodnotná alternativa.

A do té doby, než konkurence přijde s nějakým trhákem, s nějakým opravdovým trhákem, se tohle nezmění. Jenomže konkurence momentálně taky honí motýla s názvem AI boom – a tak nejsem optimista. Bohužel, v krátkodobém horizontu vůbec nejsem optimista.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama