V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X | Kapitola 21

Petr Kupský

Petr Kupský

5. 4. 2024 10:30 19

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení sestavy – exteriér 3. Představení sestavy – interiér 4. Představení sestavy – rozborka 5. Představení sestavy – příslušenství a první spuštění 6. Představení komponent sestavy 7. Představení periferií sestavy 8. Provozní vlastnosti – teploty 9. Přetaktování procesoru, nastavení křivky ventilátorů 10. Výkon procesoru – Intel XTU Benchmark a CPU-Z Benchmark 11. Výkon procesoru – Cinebench R23
12. Výkon a teplota grafické karty – FurMark 13. Kancelářský výkon sestavy – PCMark 10 14. Výkon sestavy ve virtuální realitě – VRMark 15. Výkon sestavy všeobecně – 3DMark 16. Herní výkon sestavy – Metro Exodus Enhanced 17. Herní výkon sestavy – Crysis 3 Remastered 18. Herní výkon sestavy – Shadow Of The Tomb Raider Definitive Edition 19. Hlučnost a spotřeba sestavy 20. Problém AIO chladiče procesoru 21. Hodnocení a závěr

Nedaří se vám zlákat dívku pod příslibem prohlídky sbírky motýlů? Co takhle ji zaujmout nabídkou vyzkoušení herního počítačového děla, jaké by si ani ve snu nedokázala představit. Pokud k tomu pozvání připravíte správnou atmosféru, nejlépe v lehce potemnělé místnosti s lahví dobrého moku, tak máte o úspěch postaráno. Nezapomeňte ovšem na záložní plán, jak ji později od toho počítače odtrhnout. Doporučuji například nenadálý výpadek elektřiny s následným přechodem na osvětlení pomocí svíček.

Reklama

Sestava Cooler Master Sneaker X je hlavně o designu a životním stylu. Dovolil bych si ji přirovnat k luxusnímu oděvu. S ním také napoprvé sklidíme obdiv svého okolí a budeme se ve společnosti cítit výjimečným. Jenže si za tu atraktivitu a jedinečnost budeme muset oproti konfekci poněkud připlatit a při nošení takového oděvu strpět také trochu nepohodlí.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Myslel jsem si, že tohle bude sestava pouze pro mladé generace uživatelů, ale za tu dlouhou dobu jejího zapůjčení jsem postupně dospěl k jinému závěru. Doslova každý, kdo mě doma navštívil, se o nevšední zařízení začal okamžitě zajímat a všechny reakce byly vesměs pozitivní. Někteří si tu sestavu museli vyfotit, aby se takovou zajímavostí dále pochlubili svým známým. A přitom se jednalo i o starší osoby, kterým počítače a hry v jejich životě nic neříkají. Takže si nyní dovedu dobře představit, že Sneaker X si pořídí klidně i čekatel na důchod, který se chce odlišit a trochu si oživit interiér svého bytu. Mně by se doma líbila.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě atraktivního a skutečně neobvyklého vzhledu můžu u testované sestavy pochválit její vnitřní koncepci, při níž jsou i velmi výkonné komponenty ve stísněném prostoru schopné fungovat bez většího vzájemného teplotního ovlivnění. Umožňuje to jak přirozené větrání, tak i aktivní chlazení (zejména bočním ventilátorem skříně), které je mimo zátěž samo o sobě tiché a ke slovu se dostává až ve vyšší zátěži sestavy.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaná sestava byla vybavena velmi výkonnými komponenty posledních generací. Tuzemský distributor při kompletaci sestavy sáhl po procesoru Intel Core i9-14900K a grafické kartě Nvidia RTX 4080. Tím stanovil dobré předpoklady pro použití sestavy zejména pro hraní her. V tomto režimu vše fungovalo prakticky bez problémů, s výjimkou hlučnosti. Přitom komponenty, u nichž bychom vyšší hlučnost předpokládali, tj. grafika, AIO chladič i ventilátor skříně, byly mimo nejvyšší zátěž relativně tiché.

Zdrojem nepříjemného hluku je 850W SFX napájecí zdroj, jehož ventilátor se rozbíhá do vyšších otáček i mimo jakoukoliv zátěž sestavy. Po opadnutí zátěže se navíc velmi pomalu vrací z vysokých otáček níže. Se stejným problémem totožného zdroje jsme se potýkali již dříve v testu skříně Cooler Master NCore 100 MAX, takže to nebude náhoda. Je to prostě jeho konstrukční vlastnost.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Při plné zátěži procesoru pomocí syntetických aplikací jsem odhalil ještě problém s nedostatečným přítlakem chladiče procesoru, který zhoršuje odvod odpadního tepla. Zde by to chtělo zřejmě drobnou úpravu kotevních spon chladiče. Nebudu se znovu opakovat podrobným popisem problému, vše je popsáno v předchozí kapitole.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Sestavu Cooler Master Sneaker X nemám s čím porovnat. Její skříň je tak atypická, že nesnese srovnání s jinými skříněmi. Těžko zde mohu vytýkat například absenci prachových filtrů, které by nedávaly žádný smysl. Vytknout ale musím špatnou dostupnost konektorů USB, které jsou k dispozici jen na I/O panelu základní desky, který je přístupný až po nepohodlné demontáži zadního krytu. Na plášti skříně totiž žádný konektor USB není. Částečným řešením je standardně dodávaný externí hub ROG STRIX HIVE s jedním rychlým konektorem USB Type-C (generace 3.1) a jedním pomalým Type-A (generace 2.0).

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych měl posoudit výběr komponent sestavy, tak osobně bych do špičkové řady G.O.A.T. raději zvolil mnohem efektivnější procesor AMD Ryzen 9 7950X3D, který je také prestižním produktem, je levnější a při stejném počtu 32 výpočetních vláken si v plné zátěži vezme o cca 130 W elektrické energie méně (dle recenze na guru3d). Oproti Intelu bychom u něj zřejmě při stejném chladiči AIO nemuseli bojovat s teplotou na hranici limitu a jiný princip upevnění chladiče by také mohl vyřešit problém s přítlakem. K výběru grafické karty nemám žádné výhrady. U ní je limitem zejména její velikost, takže výběr u nejvýkonnějších modelů grafik poslední generace není velký.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: PCTuning.cz

V době přípravy recenze bylo možné kompletní sestavu Cooler Master Sneaker X řady G.O.A.T. zakoupit na CZC za akční cenu 111 990,- Kč. Samotná skříň v prodeji není. Po odečtení dílčích cen instalovaných komponent z celkové pořizovací ceny sestavy na samotnou skříň zbývá docela vysoká částka 20 382,- Kč.

Aktuálně je v nabídce pouze jediné barevné provedení sestavy Sneaker X, ale v budoucnu se možná objeví i jiné barevné alternativy, případně i odlišná konstrukční provedení. Produktu, odpovídajícímu jejich životnímu stylu, se třeba dočkají i nadpozemští jedinci.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: Cooler Master

Za zapůjčení sestavy s periferiemi děkujeme společnosti Cooler Master a společnosti eD system a.s.

V teniskách do obýváku? Test počítače Cooler Master Sneaker X
i Zdroj: CoolerMaster
Cooler Master Sneaker X

Verdikt

Počítačová sestava Cooler Master Sneaker X je určena pro uživatele, kteří se chtějí odlišit od šedivého průměru a jejichž životní styl nelze označit za konzervativní. V nejvyšší řadě G.O.A.T. je primárně cílena na hráče počítačových her, kterým poskytne v mnoha titulech potenciál pro plynulé zobrazení 4K s maximálními detaily. Nezalekne se však ani seriózního použití v roli pracovní stanice ke zpracování náročných výpočtů při úpravách fotografií, tvorbě 3D grafiky, videa či animací. Dobrý dojem z výkonu sestavy kazí standardně dodávaný 850W napájecí zdroj, který zbytečně zvyšuje hlučnost jinak tiché sestavy v klidovém stavu. Testovaný kus měl navíc problém s nedostatečným přítlakem chladiče procesoru, který zhoršoval účinnost chlazení zejména ve vysoké zátěži na hranici teplotního limitu, kde se každý stupeň k dobru počítá. Hlavně za tyto chyby ztrácela sestava body do celkového hodnocení. Domnívám, se, že oba problémy by bylo možné v rámci revize produktu snadno odstranit. Předmětem hodnocení není tradičně pořizovací cena, která je zde hodně vysoká. Za skutečně nevšední design si sestava z naší recenze odnáší ocenění v podobě stříbrné medaile.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a jedinečný design
Kompaktní provedení s fungujícím airflow
Vysoký herní výkon i pro rozlišení 4K
Základní deska s výkonnou napájecí kaskádou
Podpora grafické karty délky do 304 mm
prodlužovací kabel (riser) PCIe 16× generace 4.0
Speciální 360mm AIO chladič ve standardní výbavě
Externí hub ROG STRIX HIVE
Ventilátor napájecího zdroje běží i v nízké zátěži a zvedá hlučnost sestavy
Nedostatečný přítlak chladiče procesoru zhoršuje účinnost chlazení
Tenké kotevní úchyty zadního plastového krytu
Kryt bočního ventilátoru neochrání dětské prsty
Chybí analogové audio výstupy pro reproduktory
USB porty přístupné až po demontáži krytu

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, duben 2024, Cooler Master Sneaker X, za zcela nevšední výkonnou počítačovou sestavu formátu Mini-ITX

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama